‘Slaap is niet een eenvoudige toestand van rust,
maar een specifiek verschijnsel met zijn eigen, noodzakelijke functies.’
– Alan J. Hobson –

Vrijdag de 13e: vandaag is het Wereld Slaapdag ofwel ‘Internationale Dag van de Slaap’, welke jaarlijks plaatsvindt op de vrijdag voordat de lente begint. Eindelijk, want na weken van oneindig veel regen en wind, ziet het weerbericht er voor de aankomende dagen gelukkig veel beter uit!

Maar, terwijl het coronanieuws op volle touren draait, zouden we dus bijna vergeten dat het Wereld Slaapdag is. Vandaag wordt in Nederland aandacht gevraagd voor slechte nachtrust en de problemen/aandoeningen die daarbij komen kijken. Leuk weetje hierbij is dat het in België een nationale ‘uitslaapdag’ is geworden. Ook niet verkeerd! Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om goed slapen. Helaas bestaan er geen wonderpilletjes die alle slaapproblemen als sneeuw voor de zon laten verdwijnen, maar  met deze vijf gouden slaapstappen bevorder je wel efficiënte slaap.

1. Slaaphygiëne:

Zorg voor een goede slaaphygiëne. Als je vanuit je bed nog allemaal werk, wasgoed of speelgoed ziet liggen, dan is dat niet slaap bevorderend. Bewust of onbewust houdt het je bezig. Een goed matras, frisse lucht en verduisterende gordijnen vallen onder een goede slaaphygiëne en zorgen voor diepere slaap.

2. Licht:

Licht zorgt ervoor dat je interne klok iedere dag bijgesteld wordt. De uitvinding van elektrisch licht heeft dat verstoord: door jezelf ‘s avonds aan fel licht bloot te stellen, geef je je lichaam het idee dat het nog lang geen tijd is om te slapen en stel je de aanmaak van het slaaphormoon melatonine uit. Vooral blauw licht heeft daar invloed op. Dus probeer deze (tv, computer, smartphone etc.) zo veel mogelijk te vermijden.

3. Excellente timing:

Heb je slecht geslapen, dan ben je geneigd om eerder naar bed te gaan of uit te slapen. Dat lijkt een logische oplossing, maar dat is het niet. Dit alles heeft te maken met de verschillende hormonen die in je lichaam worden aangemaakt, welke er o.a. voor zorgen dat je op de juiste momenten fit en alert bent en op andere momenten moe. Met een vast ritme is de aanmaak van al die hormonen goed op elkaar afgestemd. Zorg dus voor vaste slaaptijden en een vast slaapritueel.

4. Eigen behoefte:

Standaard uitspraak: maak acht uur per nacht. Maar eigenlijk klopt dit niet helemaal, want slapen is heel persoonlijk. Sommige mensen hebben genoeg aan zes uur, voor anderen is negen uur nog te weinig. Dat zijn wel zeldzame uitzonderingen: de meeste mensen (ong. 95%) hebben zeven tot negen uur slaap per nacht nodig. Ga dus zelf op zoek naar je ideale slaaphoeveelheid.

5. Positief en gezond leven:

Goed eten, bewegen, positief denken: het komt allemaal ten goede aan je slaap. Ontspan, probeer positief te denken, ga regelmatig naar buiten, beweeg en eet gematigd voor je gaat slapen. Vooral vet, zoet of kruidig eten in de twee uur voordat je gaat slapen kan slapeloosheid verergeren. Maar een hongergevoel wil je natuurlijk ook niet: eet daarom een lichte snack die rijk is aan koolhydraten.

Slaap lekker!!

Vind je deze blog interessant? Kijk dan hier voor meer interessante blogs of informatie over slaapcoaching.

Wil je graag op de hoogte blijven van mijn toekomstige blogs? Volg dan mijn Facebookpagina of Instagram.

Bellen met vragen kan natuurlijk ook, ik ben te bereiken op:
+31 6 571 721 20

Maayke

Pedagoog, onrustdeskundige en kinderslaapcoach