Alle slaapradartjes draaien nu op volle toeren: kleintjes van vier tot zes maanden oud zijn in het bezit van een ritme en slapen gemiddeld 14 tot 16 uur per 24 uur. Uiteraard is dit in de meest ideale situatie, want kleintjes kunnen de eerste maanden van hun prille leventje nog best onrustig zijn en niet gelijk in een voorspelbaar ritme glijden. Maar het ritme is er wel, of deze nou wenselijk is of niet. Ben jij toevallig een ouder die hard op zoek is naar de ‘gebruiksaanwijzing’ voor baby’s ritme? Geen paniek, gelukkig kan iedere baby in een wenselijk ritme komen. Soms heb je alleen ‘ietsje’ meer geduld nodig..

Ritme:

Drie tot vier slaapjes overdag van zo’n 4 uur totaal. In de meeste gevallen een kort ochtendslaapje, een lang middagslaapje en een kort namiddagslaapje. Inmiddels wel minder slaapjes dan in het prille begin, maar hierdoor consolideert de slaap. Kort gezegd: de slaapjes duren wat langer. Daarbij kon je kleintje fysiek gezien al doorslapen, maar vanaf deze leeftijd zullen ook meer baby’s dit daadwerkelijk gaan doen. Weet hierbij wel dat men met doorslapen doelt op lange blokken slaap van zo’n vijf uur achter elkaar. Al denken veel ouders natuurlijk meteen aan een nacht zonder dat een kleintje je gaat storen. Klinkt uiteraard als een weelde, maar het is echt nog geen must. Wel kun je het aanmoedigen door overdag een goed ritme te volgen, waardoor je kleintje aan voldoende slaapuren komt, zodat de nachten vanzelf beter gaan. Tenzij.. je kleintje wordt geplaagd door vervelende stoorzenders (denk bijv. aan reflux) of wanneer er sprake is van een verkeerde slaapassociatie (bijv. in slaap wiegen). Dan gaat ‘doorslapen’ vaak niet vanzelf. En mocht het zo zijn dat je kleintje het lange blok slaap al vroeg op de avond doet (waardoor je alsnog wordt gewekt in de nacht), dan kun je dit vanaf de leeftijd van 6 maanden langzaam gaan opschuiven, zodat je kleintje ‘echt’ gaat doorslapen in de nacht.

Speerpunten:
 • Slapen: totaal 14-16 uur en aan het einde van deze periode slaapt jouw kleintje ongeveer 14 uur per dag, met 3 à 4 slaapjes overdag.
 • Nacht: een kleintje kan rond deze leeftijd steeds vaker doorslapen, maar rond de vier maanden kan hij plots vaker wakker worden en onrustiger zijn. Gemiddeld 11 uur slaap in de nacht.
 • Ritme: je houdt een wakkertijd van 90 minuten aan.
 • Sprongetjes: op 4 en 6 maanden.
 • Slaapregressie: op 4 maanden (tot 5,5 maand).
 • Tandjes: zo rond de 6 maanden komen de eerste twee tandjes door.
Leeftijd: Totale slaap: Overdag: Nacht:  Wakkertijd:
4-6 maanden 14-16 uur 3-4 slaapjes Ca. 11 uur

90 minuten

→ Doel tijdens deze weken: Werken aan een goede slaapgewoonte en het instellen van het (biologische) ritme. Hiervoor is het belangrijk om goed te letten op de wakkertijden en niet te werken met vaste slaaptijden. Je wilt voorkomen dat je in de valkuil van korte slaapjes en veel hulp vervalt. Je kleintje zal namelijk tijdens deze periode slechter in slaap vallen, vanwege de rode fase (slaapregressie)

Voorbeeldritme 90 minuten wakkertijd:

06.00 uur Wakker en voeding

07.15 uur Slaapklaar maken (Kies dan een mobiele slaapplek als je weg moet)

07.30 uur Slapen (Het 1e slaapje is vaak langer, in de loop v/d dag worden ze korter)

09.00 uur Wakker en voeding

10.15 uur Slaapklaar maken

10.30 uur Slapen

11.15 uur Wakker

12.00 uur Voeding

12.30 uur  Slaapklaar maken

12.45 uur Slapen (Mag hier ook ietsje eerder zijn)

13.30 uur Wakker

13.30 uur Slaapklaar maken

14.45 uur Slapen

15.15 uur Wakker en voeding

16.15 uur  Ga wandelen of gebruik de draagzak: je kleintje is echt eerder moe door het korte slaapje én einde middag spoken de meeste ukjes.

16.30 uur  Slapen in wandelwagen of draagzak

17.15 uur Wakker

18.15 uur Voeding

18.30 uur  Slaapklaar maken

18.45 uur Bedtijd/ slapen

22.00 uur Dreamfeed (wanneer hij zich meldt of wanneer je zelf gaat slapen)

01.00 uur Nachtvoeding (of alleen een nachtvoeding om ca. 03.00 uur)

04.00 uur Nachtvoeding (of alleen een nachtvoeding om ca. 03.00 uur)

* Dit is een voorbeeldritme. Blijf zelf goed naar je kleintje kijken!

Tips:
 • Blijf activiteiten voorspelbaar maken;
 • Voorkom een teveel aan prikkels;
 • Volg de wakkertijden van 90 minuten;
 • Maak gebruik van een bedtijdritueel (kort en rustig);
 • Werk aan de slaapgewoonte door je kleintje slaperig in bed/kinderwagen te leggen;
 • Maak het slaapkamertje volledig donker;
 • Probeer slaapjes te verlengen door een speen te gebruiken, in te bakeren, te troosten of te werken met de kinderwagen;
 • Zorg voor voldoende daglicht tijdens de wakkertijden, met name in de ochtend;
 • Voed na het wakker worden;
 • Reageer responsief en geef geborgenheid;
 • En houd nog steeds zelf de touwtjes in handen: het vraag- en aanbodprincipe en responsief reageren betekenen niet dat jouw kleintje alles bepaalt. Grenzen zijn juist af en toe nodig om geborgenheid en voorspelbaarheid te geven.

Belangrijk tijdens deze fase:

Juist nu is het aantal uur slaap belangrijker dan waar jouw kleintje slaapt, zo voorkom je oververmoeidheid. Slaapjes korter dan 45 minuten hebben veel minder herstel: de slaapcyclus is niet afgerond. Deze slaapjes brengen namelijk geen diepe slaap en hebben dus weinig waarde. Wel zorgen ze even voor ‘frisheid’ omdat de slaapdrang is afgenomen, maar deze komt ook weer snel terug. Hierdoor kan het moeilijk zijn om in een ritme te blijven, daarom kun je gebruik maken van een draagzak of kinderwagen voor meer slagingskans. En vergeet daarbij ook niet om na een slecht slaapje de wakkertijd met min. 15 minuten in.

Verschillende ritmes in baby’s eerste levensjaar:

Als de voedingen en slaapjes goed gaan en iedereen is tevreden, dan hebben jullie je ritme gevonden. Mijn advies daarbij: niks meer aan doen of willen veranderen! Blijkt een droomritme juist zeer gewenst en zijn extra handvatten welkom? Neem dan contact met mij op

Maayke

Pedagoog, onrustdeskundige en kinderslaapcoach