Het is elk jaar weer even spannend: hoe gaat de overgang van zomer- naar wintertijd verlopen? Wordt het ritme in de war geschopt of valt het allemaal wel mee?

Zondag is het zover: de klok gaat een uurtje achteruit. “Lekker een uurtje langer slapen!” Helaas.. sommige kleintjes denken daar iets anders over. In deze blog ga ik in op de wintertijd, inclusief 3 fijne tips (ook handig als je met je kleintje gaat reizen naar een land met tijdsverschil:)).

Het is even wennen..
Niet alleen voor volwassenen is het schakelen, het verzetten van de klok kan het ritme van je kleintje ook pittig in de war schoppen. Door de signalen van buitenaf en de biologische klok moeten vooral kinderen even wennen: normaal gesproken ben je er aan gewend dat je gaat slapen als het schemert en opeens moet je gaan slapen als het al donker is. Hetzelfde geldt voor de ochtenden: is het al licht als ik wakker wordt?! Duidelijk, het ritme van je kleintje kan dus even zoek zijn.

Wat kan je verwachten:
Sneller geprikkeld, meer aandacht vragen en oververmoeid zijn: het overbruggen van een uur tijdsverschil is niet alleen wennen voor de kids, maar ook voor de ouders. Het duurt gemiddeld een week (voor iedereen) om echt aan het verschil te wennen. De eerste dagen kunnen een beetje vreemd aanvoelen en zeker een baby heeft geen idee van wat er gaande is. Met onderstaande tips ben je dit vreemde gevoel grotendeels voor 🙂

Tips:

 • In kleine stapjes wennen:
  Het mooiste is om een week van te voren te starten met het vervroegen van de bedtijd, steeds 10 minuten eerder, om uiteindelijk in het nieuwe ritme uit te komen. Zeker voor baby’s en jonge kinderen zijn extra dagen voorbereiding aan te raden. Is vooraf wennen niet mogelijk? Dan kan je dit ook achteraf doen, als het maar in kleine stapjes gaat.
 • Kijk goed naar je kleintje:
  Zorg voor voldoende slaap overdag, hierdoor heeft je kleintje minder kans om oververmoeid te raken. Houd zijn interne klokje aan en let daarbij goed op de wakkertijden en slaapsignalen.
 • Lekker in de ochtend naar buiten:
  Tja, misschien niet altijd even lekker, maar wel gezond! In de ochtend naar buiten stelt de hormoonhuishouding van je kleintje goed in, wat onder andere helpt bij het aanpassen van het interne klokje bij de schakeling van zomer- naar wintertijd.
 • Stel je flexibel op:
  Door de tijdsverandering kunnen de eerste dagen een beetje vreemd aanvoelen, zeker voor kleintjes die nog niet begrijpen wat er aan de hand is.

Om te onthouden:
Elk kleintje is anders en uiteindelijk past ieder kind zich aan. Maak je geen zorgen als het niet meteen lukt en doe alles in kleine stapjes: de een heeft net wat meer tijd nodig dan de ander.

Heb je nog vragen over de wintertijd, onrust of slaapcoaching?
Neem dan met mij contact op via info@bresswaterland.nl of bel direct 0657172120

Maayke

Pedagoog, onrustdeskundige en kinderslaapcoach