Zelf afmeten, wegen, roeren, bottelen of brouwen: mij plezier je hier erg mee! Zeker wanneer het eindresultaat 100% natuurlijk is en je er jezelf en je kleintje zorgeloos mee kan insmeren of verzorgen. Zo nu en dan laat ik kruiden of bloemetjes drogen om vervolgens met allemaal potjes en pannetjes in de keuken te staan. Laatst had ik dus zo’n dag: de gedroogde lavendelbloemetjes uit eigen tuin waren klaar voor gebruik, waardoor de veelzijdige lavendelzalf bovenaan mijn lijstje kwam te staan. Vorig jaar maakte ik deze zalf voor het eerst en na groot succes stonden we wederom in de keuken.

Graag deel ik met jullie de werking en het recept voor deze multi-inzetbare zalf (denk bijvoorbeeld aan luieruitslag, droge huid, huidirritaties, blauwe plekken etc).

Lavendelzalf:

Werkt kalmerend en verzachtend, is gemakkelijk zelf te maken en is ook nog eens multi-inzetbaar voor het hele gezin.

 • Werking: Lavendel ondersteunt bij het sneller genezen van kleine wondjes door de antibacteriële eigenschappen en heeft een ontspannende werking. Daarnaast werkt de bijenwas verzorgend en verzachtend, dus kloven, schrammen e.d. smeer je hier gemakkelijk mee in.
 • Inzet: Bij een kleine ‘au’ zoals: een val, een papiersnede, bij huidirritatie (luieruitslag of bijv. na het scheren), blauwe plekken etc. Bij stress: door de ontspannende werking van lavendel schiet je minder snel in de stress, het geeft je dus meer zen en rust. En bij luizen en muggen: een ieder die naar lavendel ruikt heeft minder snel last van deze vervelende beestjes (handige tip voor schoolgaande kinderen).
 • Gebruik: Deze zalf kan je op je gehele lichaam aanbrengen (vermijd uiteraard je ogen) en ruikt ook nog eens heerlijk!
Wat heb je nodig?
 • 10 gram gedroogde lavendelbloemetjes
 • 100 ml amandelolie
 • 10 gram bijenwas
 • 10 druppels etherische lavendelolie (zelf maak ik gebruik van het merk Chi)
 • 1 glazenpotje
 • 1 pannetje
 • 1 zeef
Bereidingswijze:
 • Stap 1: kruidenolie maken

Maak je eigen kruidenolie (maceraat) van de lavendel en amandelolie. Dit doe je door de gedroogde lavendel van de steeltjes te ritsen en samen met de amandelolie in een glazenpotje te doen. Verwarm het ongeveer 30 minuten au-bain-marie en roer af en toe door. Let hierbij op dat het water niet gaat koken, zodat de olie niet warmer wordt dan 60 graden. Te koud is ook niet goed want de werkstoffen en geurstoffen moeten uit de lavendel in de olie terecht komen.

 • Stap 2: alles zeven

Al de kruidenkracht is nu in de olie gaan zitten, waardoor je de maceraat nu door een zeef wil halen. Pers hierbij de lavendel nog even goed uit.

 • Stap 3: bee-power toevoegen

Na het zeven zet je het glazenpotje met pure maceraat weer in je pannetje (ai-bain-marie) en voeg de bijenwas toe. Roer dit langzaam door tot alles gesmolten is. Haal daarna het glazenpotje uit het pannetje en laat het ietsje afkoelen, totdat de zalf een klein beetje dikker is maar nog wel vloeibaar genoeg om te gieten. Dan voeg je de etherische lavendelolie toe (versterkt de werking en de geur) en roer nogmaals goed door.

 • Stap 4: alles overgieten

Na het doorroeren giet je de zalf over in een of meerdere droge en schone potjes met deksel. Hierbij is het handig om van te voren de potjes even te steriliseren door ze te vullen met kokend water, 5 minuten laten staan en daarna omgekeerd op een stukje keukenpapier laat drogen.

Houdbaarheid:

Deze pure zalf is officieel 6 maanden houdbaar (bij mij was de zalf erg krachtig, waardoor ik er bijna een jaar gebruik van heb gemaakt).

Een echte aanrader! Veel plezier ♥

Vragen over de zalf? Neem gerust met mij contact op.

Maayke

Pedagoog, onrustdeskundige en kinderslaapcoach