Wist je dat het 4 jaar duurt voordat de huid van een mens af is? Nee? Nu begrijp je gelijk waarom het niet zo gek is dat de huid van een kleintje nog erg teer is. Laat staan als je de hele dag met je billetjes in een vochtige en broeierige omgeving zit..

Luieruitslag kan een vervelende stoorzender zijn voor goed en rustig slapen, simpelweg omdat die wondjes zeer doen. Je kleintje merkt dat bijvoorbeeld als hij net uit zijn slaapcyclus komt en wakker wordt gemaakt door de pijn. Rustig verder slapen wordt dan erg moeilijk, waardoor oververmoeidheid kan ontstaan en korte slaapjes gewennen. Waardevol dus om hier eens extra in te duiken.

Oorzaken van rode billetjes:

Een van de bekendste adviezen bij luieruitslag is ‘luier uit en luchten’. Zeker belangrijk, maar de oorzaak is daarmee niet weggenomen. Om deze reden zetten we een vergrootglas op de zeven belangrijkste oorzaken van luieruitslag:

 1. Broeierige luiers;
 2. Spruw;
 3. Zurige poep;
 4. Iets te laat verschoond;
 5. Reactie op kleine hoeveelheid chemicaliën in wegwerpluiers;
 6. Reactie op wasmiddel bij wasbare luiers;
 7. Een allergie of overgevoeligheid voor iets dat je kleintje zelf eet of via de moedermelk binnenkrijgt.

Tips voor de bips:

Als je de oorzaak hebt kunnen achterhalen is het tijd om wat aan die zielige rode babybilletjes te doen. Zeven handige tips voor de bips:

 1. Zoals eerder benoemd is het belangrijk om de billetjes lekker te laten luchten, zuurstof is belangrijk;
 2. Verwissel de luier vaker;
 3. Was de billetjes met lauw warm water, zonder zeep. Zeep en billendoekjes kunnen de huid extra irriteren;
 4. Gebruik een natuurlijke, vette billenzalf;
 5. Strooi maïzena op de plekjes, dat houdt ze goed droog;
 6. Gebruik wasbare luiers i.p.v. wegwerpluiers, deze laten meer zuurstof bij de huid komen en ademen beter;
 7. Stop een stukje heilwolle in de luier. Klinkt een beetje gek, maar deze vette schapenwol beschermt de huid, helpt herstellen en zorgt voor een ‘luchtlaagje’ tussen de billen en de luier.

Vergeet daarbij niet: het voorkomen van luieruitslag kan bijna niet, ieder kleintje heeft hier wel eens last van. Nienke Gottenbos (a.k.a. De Poepdokter) geeft dan ook aan dat preventief dagelijks insmeren overbodig is, het huidje wordt namelijk vanzelf dikker en daardoor minder gevoelig.

Leestip:

Wil je hier graag meer over weten Lees dan eens het boek ‘De Poepdokter – junior’ van Nienke Gottenbos. Dit boek staat boordevol kennis, adviezen en praktische tips over de bacteriën in de darmen en darmflora van baby’s en kinderen. Zeker een aanrader! 

Stoort de luieruitslag ook de slaap van jouw kleintje? Neem dan contact met mij op, samen gaan we op zoek naar een oplossing.

Maayke

Pedagoog, onrustdeskundige en kinderslaapcoach