“Zijn we er al?!”

Auto volgeladen, gezellige playlist aan en gaan. Eindelijk op vakantie!

Grote kans dat de allerkleinste vrij snel in slaap vallen – het geluid en de beweging van de auto zijn best slaapverwekkend. Voor de wat oudere kinderen duurt de reis vaak héél erg lang, zij maken veelal korte dutjes. Gelijk mijn eerste eerste tip: zorg voor entertainment onderweg. Dit hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Afhankelijk van de leeftijd kun je denken aan een luisterboek, zoekspelletjes, kiekeboe spelen, een kleurboek of bingokaarten met dingen die jullie onderweg tegenkomen: een huis, een blauwe vrachtauto, een rode bus, een caravan etc. Gaan jullie naar het buitenland? Dan is rijden in de nacht misschien een optie. Zo kan jouw kleintje het grootste deel van de rit slapen.

Eenmaal aangekomen op plek van bestemming?
 • Bekijk dan samen de tijdelijke slaapplek en zet eigen spulletjes neer. Laat het vertrouwd voelen, even samen spelen, in het bedje zitten etc.
 • Plak zo nodig de ramen af met zwarte vuilniszakken of een badlaken, zodat er voldoende verduistering is en je kleintje sneller in slaap valt of langer doorslaapt.
 • Zorg ervoor dat muggen en/of andere insecten jouw kleindje niet uit zijn slaap kunnen houden. Maak bijvoorbeeld gebruik van speciale muskietennetten voor campingbedjes of hang een klamboe op.
 • Probeer er voor te zorgen dat de slaapplek niet te warm is. De ideale slaaptemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden. Is het te warm? Maak dan gebruik van de aanwezig airco of een ventilator voor extra koele lucht. Vergeet ook niet te ventileren.

Een nieuwe slaapomgeving, veel verschillende indrukken, nieuwe gezichten, vreemde geuren en geluiden. Er valt niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor de kids genoeg te verwerken en dat zorgt (gezien het slapen) soms voor de nodige uitdaging! Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

 • Laat je kind zich zoveel mogelijk thuis voelen. Je kunt natuurlijk niet alles nabootsen, maar er zijn veel dingen die je wel kunt doen: denk aan het meenemen van een favoriete knuffel (vertrouwd), eigen beddengoed (herkenning), donkere kamer (gewend) etc.;
 • Blijf jullie vaste bedtijdritueel inzetten, deze is herkenbaar en zorgt voor vertrouwen. Iets wat een kleintje nodig heeft om goed en rustig in slaap te vallen. Is het toch een beetje spannend en/of vreemd? Blijf dan in de buurt totdat jouw kleintje slaapt;
 • Probeer het slaapritme van thuis zoveel mogelijk door te zetten en skip niet zo maar een slaapje. Geen stress als er toch een dutje wordt gemist of als er ’s nachts iets minder wordt geslapen, je bent tenslotte op vakantie. Blijf wel goed kijken naar de wakkertijden, kort deze eventueel in en probeer daarna het normale ritme weer op te pakken.
 • En, misschien wel de allerbelangrijkste tip, probeer te genieten! Ontspan, wees een beetje flexibel en maak samen mooie herinneringen. IJsjes eten, zandkastelen bouwen, lekker zwemmen, wandelen en fietsen: geniet van de tijd die jullie samenzijn!
Activiteiten en slaapjes..

Samen er lekker op uit en genieten, wat een feest! Een nadeel: die slaapjes tussendoor.. Het is soms een hele kunst om iets te ondernemen en het slapen te combineren. Heel terecht krijg ik vragen van ouders hoe zij in de vakantie er lekker op uit kunnen gaan, zonder dat hun kleintje aan te weinig slaapuren komt. Hierbij mijn antwoorden:

 • Ga je iets met de auto ondernemen? Zorg er dan voor dat je kleintje zijn slaapjes (min. 45 minuten) tijdens de reis doet, zodat je in de tussentijd de mogelijkheid hebt om iets te ondernemen;
 • Wil je samen van de omgeving genieten? Ga lekker wandelen en geniet terwijl je kleintje zijn slaapje doet. Hiervoor kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een kinderwagen, draagdoek of (ergonomische) draagzak;
 • Heb je een hele actieve dag met weinig slaapjes achter de rug? Zorg er dan voor dat je de volgende dag wat meer rust neemt, zodat je kleintje de tijd heeft om bij te tanken. Helaas zie je hierdoor misschien iets minder van de omgeving, maar zo blijft het wel voor iedereen leuk en gezellig.

Wil je ook graag slaaptips rondom tropische dagen? Neem dan hier een kijkje.

Slaap lekker!

#zomervakantie #noord #zon #onderweg #vakantiebingo #vouwwagen #caravan #kamperen #natuur #vakantiehuis #vakantie #verduistering #autostoeltje #entertainment #slapen #uitrusten #slaaptips #klamboe #nachtrust #vakantieineigenland #blij #baby #dreumes #peuter #kinderslaapcoach #pedagoog #bresswaterland

 

Wil je graag eerder contact? Stuur mij dan een berichtje.

Maayke

Pedagoog, onrustdeskundige en kinderslaapcoach