Voor bijna alles heb je een diploma of certificaat nodig, maar voor de grootste uitdaging in je leven niet: opvoeden. Gelukkig zijn er talloze opvoedboeken te vinden en staat er genoeg informatie online. Maar wat als het net even anders gaat dan verwacht? Je kleintje is onrustig, slaapt slecht en alle goedbedoelde adviezen werken niet. Tadaaa.. daar is de onrust- en kinderslaapcoach! In deze blog ga ik in op de verschillen in slaapcoaches en geef ik uitleg over de methode die ik bij onrust en slaapproblemen hanteer.

De keuze is reuze:

De slaapcoach is upcoming en dat is geweldig, zeker als je beseft dat 50% van de kinderen onder de vier jaar vroeg of laat slaapproblemen ervaart. In Nederland zie je het aantal kinderslaapcoaches gelukkig ook groeien, waardoor het aanbod voor ouders steeds groter wordt. ‘Help! Welke kinderslaapcoach moet ik dan kiezen?’ In Nederland heb je kinderslaapcoaches die allemaal verschillend zijn opgeleid, zo heb je bijvoorbeeld slaapcoaches die een Amerikaans of Australisch opleidingsprogramma hebben gevolgd en een bijbehorende methode hanteren. Gelukkig kan hier sinds 2019 een Nederlands opleidingsprogramma aan toegevoegd worden, onder de noemer: Droomritmecoaches. Deze eerste lichting onrust- en kinderslaapcoaches, waaronder ik, zijn opgeleid en gecertificeerd door Stephanie Molenaar, slaapdeskundige en schrijfster van o.a. het boek ‘Baby in een Droomritme’.

Oké, de keuze is reuze en voor wie of wat moet ik nou kiezen? Simpel: luister naar je gevoel en kijk welke opvoedstijl het beste bij je past. Wanneer je je kleintje het liefst niet laat huilen, zal een slaapcoach die een (gecontroleerd) laten huilen methode hanteert niet voegen met jouw opvoedstijl. Ga je dan tot een gewenst resultaat komen? Nee. Hetzelfde geldt voor een ‘niet laten huilen’ methode. Wanneer je hier minder voor voelt zal de weg naar resultaat ook langer zijn. Dus: let bij het zoeken naar een geschikte kinderslaapcoach op de methode die hij of zij hanteert en of dit bij jouw ouderschapsstijl aansluit. Je gevoel zal de doorslag geven.

De Droomritme Methode:

Er zijn dus verschillende methoden om een baby te leren slapen, variërend van zacht tot hard. Binnen al deze methoden valt de Droomritme Methode in de categorie ‘niet laten huilen’. Maar het is meer dan dat, het is een holistische aanpak die ook nog eens flexibel meebeweegt. Waar andere methode ingaan op alleen slaap, kijkt de Droomritme Methode verder. Het is een ‘overkoepelende’ aanpak, waarbij uitgebreid wordt gekeken naar de oorzaak van de onrust, de slaaptechniek en uiteraard de wensen en mogelijkheden van ouders. Hieruit komt een analyse naar voren met fysieke, softe en slaaptechnische factoren en met een passend antwoord op de ‘waarom vraag’. Gekoppeld aan de analyse wordt er een persoonlijk slaapplan geschreven, met extra aandacht voor de onrust, voeding en natuurlijke ontwikkeling van het kind.

De uitgangspunten van de Droomritme Methode zijn:

  • Responsief: liefdevol en zonder tranen werken aan onrust en slaap;
  • Maatwerk: een persoonlijk droomplan, voor nu en de toekomst;
  • Praktisch: in de daadkracht en in de uitvoering;
  • Holistisch: verder kijken dan alleen slaaptechniek;
  • Hollands: gericht op een kind met een Nederlands ritme.

Mijn certificering:

Sinds 2019 ben ik gecertificeerd onrust- en kinderslaapcoach en behoor ik bij de eerste lichting Droomritmecoaches van Nederland. De toelatings- eisen voor deze opleiding zijn streng: je wordt alleen geselecteerd met een verbindende achtergrond: zoals een lactatiekundige, kinderpsychologe, kindercoach of in mijn geval: pedagoog. Daarnaast worden wij constant gemonitord, bijgeschoold en staan wij onder supervisie van een slaap- deskundige. Al met al zorgt dit alles ervoor dat de kwaliteit van de Droomritme Methode hoog blijft.

Koppeling aan Bress:

Geen kind is hetzelfde en door de brede kijk op onrust en slaap heb ik er voor gekozen om de Droomritme Methode te koppelen aan Bress. Op een liefdevolle en responsieve manier werken aan onrust en slaap en dat alles zonder tranen, welke ouder van ‘team no sleep’ wil dat nou niet?

Sluit mijn aanpak aan bij jouw opvoedingsstijl?

Mail dan naar info@bresswaterland.nl voor meer informatie.